magazynapetyt.pl

Strona poświęcona tematyce zdrowia i sportu.

Lifestyle

Na czym polega ekstrakcja kawy?

Na czym polega ekstrakcja kawy?

Ekstrakcja kawy jest procesem wyodrębnienia składników zawartych w substancji do cieczy. Proces ten ma niebagatelne znaczenie dla ostatecznego smaku naparu, zatem warto zadbać o jego prawidłowe przeprowadzenie. Sprawdź, jak powinno wyglądać ekstrakcja kawy!

Czym jest ekstrakcja kawy?

Dzięki ekstrakcji kawy, zawarte w niej substancje, takie jak cukry, tłuszcze czy kofeina – przechodzą ze zmielonej kawy do wody, a następnie do gotowego naparu. Jak wskazuje definicja, ekstrakcja jest procesem, z którego korzysta się za każdym razem, podczas parzenia kawy.

Oczywiście to, na ile uda się wyekstrahować kawę – uzależnione jest od wielu czynników. Wpływa na to m.in. sam sposób parzenia, ale też stopień zmielenia, temperatura wody, wilgotność powietrza, czy nawet stosowane urządzenie – może to być ekspres do kawy, czy też zaparzacz. Im dłużej trwa ekstrakcja, tym dłużej uwalniana jest kofeina ze zmielonych ziaren. Wiąże się to z większą zawartością kofeiny w naparze.

Cały proces ekstrakcji opiera się na wypłukaniu związków chemicznych. W domowych warunkach najczęściej udaje się wypłukać od 18 do 22% związków. Istnieje nawet urządzenie, które pozwala zmierzyć % związków chemicznych, które zostały rozpuszczone w wodzie. To refraktometr. Urządzenie jest proste w obsłudze, jednak należy zapłacić za nie sporo pieniędzy. Przyda się zwłaszcza doświadczonym baristom, którym zależy na najwyższej dokładności.

Prawidłowa ekstrakcja kawy, czyli jaka?

O zbyt niskiej ekstrakcji kawy świadczyć może wiele oznak, np. zbyt kwaśny smak, brak słodyczy lub wrażenie słonego smaku. Charakterystyczną cechą dla zbyt niskiej ekstrakcji jest również bardzo krótki posmak. Jeśli pijesz kawę i już po chwili jakiekolwiek odczucia sensoryczne znikają – może to świadczyć o nieprawidłowej ekstrakcji.

Zbyt wysoka ekstrakcja również wchodzi w grę, jednak świadczą o niej nieco inne cechy. Mowa tu m.in. o goryczy, która często wiąże się również z poczuciem ściągania i suchości. Często wówczas czuje się niewiele więcej poza goryczą, jest ona dominująca i bardzo wyraźna.

Kawa, która została prawidłowo wyekstrahowana, jest słodka, zbilansowana i przyjemnie kwasowata. Posiada również długi posmak. Ostateczny smak prawidłowy wyekstrahowanej kawy może zależeć od konkretnej kawy, niemniej jednak parząc ją, powinno się dążyć do maksymalnie zbilansowanego naparu. Prawidłowa ekstrakcja kawy trwa około 25 sekund. Po upływie tego czasu w filiżance powinno pojawić się około 25 ml naparu. Czas ten jest oczywiście kwestią umowną, bowiem w grę wchodzi również wiele innych czynników, które mogą go wydłużać lub skracać. Mowa tu np. o stopniu zmielenia ziaren. Drobne zmielenie i mocne ubicie sprawią, że ekstrakcja się wydłuży. Z kolei grubsze zmielenie i lżejsze ubicie pozwoli przyspieszyć proces ekstrakcji.

Aby móc uzyskać optymalny smak kawy, warto trochę poeksperymentować oraz szukać optymalnego czasu i sposobu parzenia.

Udostępnij