magazynapetyt.pl

Strona poświęcona tematyce zdrowia i sportu.

DietaZdrowie

Własne wędliny – od czego zacząć wyrób?

Własne wędliny – od czego zacząć wyrób?

Robienie własnych wędlin to dla Ciebie czarna magia? Wbrew pozorom to wcale nie tak trudne, jak myślisz. Dowiedz się, jak przygotować swoje pierwsze wędliny oraz jakich akcesoriów potrzebujesz na start, by zacząć z nowym hobby.

Własny wyrób wędlin – potrzebne artykuły i zasady

  • Mięso i przyprawy podstawowe informacje
  • Akcesoria do wyrobu wędlin – sprawdź, co Ci się przyda
  • Pierwsze próby

Podstawowe wyposażenie: mięso i przyprawy

Jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z robieniem własnych wędlin, nie musisz od razu wydawać dużo pieniędzy na wyposażenie. Na początku warto skupić się na podstawach, czyli dobrej jakości mięsie i przyprawach. Jeśli do tego zestawu dołożysz jeszcze nić lub siatkę wędliniarską, zyskasz gotowy zestaw do pierwszych prób i próbowania swoich sił w tym temacie.

Aby wędliny od samego początku smakowały i pachniały wybornie, warto skupić się na tym, by wybrać dobre mięso i przyprawy. Choć może Cię kusić, żeby trochę zaoszczędzić i kupić tańsze półprodukty, nie jest to najlepszym pomysłem. Skoro decydujesz się na robienie ich własnoręcznie, z pewnością zależy Ci na najwyższej jakości. A tej nie osiągniesz przy użyciu taniego mięsa i dodatków.

Jakie dodatkowe akcesoria do wyrobu wędlin mogą być przydatne?

Jeśli jeszcze nie wiesz, czy robienie własnych wędlin to coś dla Ciebie, najpewniej zaczniesz od prostych przepisów, np. tych na wyroby parzone. Do ich przygotowania przyda się Ci się szynkowar, najlepiej w średnim rozmiarze, który jest najbardziej uniwersalny. Z czasem możesz dokupić większy lub mniejszy rozmiar, o ile połkniesz bakcyla i zaczniesz przyrządzać domowe wędliny na większą skalę.

Chociaż powyższy zestaw w zupełności wystarczy na start, możesz wyposażyć się też w dodatkowe artykuły do wyrobu wędlin, dzięki którym uzyskasz jeszcze lepsze efekty. Takim opcjonalnym akcesorium może być np. miniwędzarnia, która umożliwi Ci przyrządzenie własnych wędzonek. W przypadku tego sposobu obróbki mięsa istotne są też inne czynniki, jak chociażby rodzaj zastosowanego drewna, a nawet w jakich warunkach. W zależności od tego, na jaką temperaturę się zdecydujesz, możesz przygotować wędliny:

  • wędzone na zimno – w temperaturze od 8 do 25°C. Taka obróbka nadaje się świetnie do kiełbas surowych, a także produktów peklowanych;
  • wędzone na ciepło – w temperaturze od 24 do 60°C. Ten sposób wykorzystuje się w przypadku wędlin parzonych i gotowanych;
  • wędzone na gorąco – w temperaturze od 40 do 90°C. Jest to idealna metoda do wyrobów przeznaczonych do szybkiego spożycia.

Nie zrażaj się po pierwszych próbach

Początki są zawsze ciężkie, nawet w przypadku tak prostej czynności, jak robienie własnych wędlin. Kluczem do sukcesu jest niepoddawanie się, gdy coś nie wychodzi tak, jak powinno, lecz doskonalenie umiejętności. Z czasem nabiera się bowiem wprawy, a uczenie się na błędach jest jedną z najskuteczniejszych metod przyswajania wiedzy. Odrobina uporu i duża doza motywacji na pewno w tym pomogą.

Smak pierwszej własnoręcznej wędliny nie do końca odpowiada Twoim upodobaniom? Spokojnie, to dopiero pierwsze zetknięcie z tym tematem. Z każdym kolejnym razem będzie modyfikować przepisy, aż w końcu osiągniesz dokładnie taki efekt, jakiego oczekują Twoje kubki smakowe.

Udostępnij