Torty bardzo często pojawiają się podczas wesel, a także podczas imprez urodzinowych. Gdy na imprezie domowej są sami dorośli to wspaniałym pomysłem będzie podany jako poczęstunek tort ze słodyczy i alkoholu.
Dlaczego warto dodać odrobinę alkoholu do tortu?
Tort ze słodyczy i alkoholu będzie smakował bardzo wszystkim uczestnikom imprezy w tym dawnym znajomym. Alkohol do takiego tortu jest dodawany w niewielkiej ilości, a każde ciasto z tym dodatkiem ma cudowny i wyrazisty smak. Ciasta nasączone alkoholem są bardzo modne i często podawane na różnych imprezach. Bardzo często do wszelkich ciast i tortów dodaje się owoce wymieszane z alkoholem, aby ciasta miały delikatny smak i zapach. Torty wykonane w cukierni mogą być polane obficie rumem lub ajerkoniakiem. Mistrzowskie wykonanie tortu z alkoholem to poezja smaku i kunsztu.
Kto musi unikać słodyczy z alkoholem?
Niestety torty z dużą ilością alkoholu , nie powinny być spożywane przez kierowców aut, gdyż mogą po takim poczęstunku spowodować wypadek na drodze. Torty z alkoholem są pyszne, mają delikatnie cierpki smak i nutkę goryczy w sobie. Nie wszyscy mogą je jeść, osoby które cierpią na otyłość i cukrzycę i inne choroby metaboliczne lepiej, aby takich smakołyków unikały.
Zaufaj przepisowi od mamy lub babci i wykorzystaj pyszne owoce
Wspaniałym prezentem na osiemnaste urodziny będzie właśnie taki tort wręczony solenizantowi z butelką alkoholu. Wiśniami i czereśniami, które wcześniej były nasączone wódką można wspaniale udekorować każdy tort i cieszyć się w kręgu rodzinnym tym wyśmienitym tortem owocowym. Porzeczki, jagody, aronia, maliny, truskawki, trzeba wcześniej zalać wódką i wszystko posypać cukrem, owoce po krótkim czasie puszczą sok i będą smakowały cudownie. Tort czekoladowy udekorowany na wierzchu czekoladkami z likierem będzie idealnym prezentem dla jubilatów w ich dniu. Do masy tortu dodać można wiórki kokosowe i migdały, a całość posypać cukrem pudrem. Tort z cukierków typu kukułki bardzo często gości na naszych stołach, te cukierki fantastycznie pasują do tortów z alkoholem. Dekoracja tortu różnymi batonikami i herbatnikami, często jest używana przez panie domu i kucharzy. Najważniejsze jest, aby nie przesadzić z ilością słodyczy dodanych do tortu, przede wszystkim warto postawić na sprawdzone przepisy na tort np. od naszej babci czy cioci. Desery połączone z alkoholem i słodyczami cudownie działają na zmysły i podniebienia nawet najbardziej wybrednych gości. Owoce i słodycze można połączyć ze sobą razem, i w dowolnej ilości ozdobić nimi tort, a wszystko polać bitą śmietaną. Torty czekoladowe są bardzo kaloryczne, i powinny unikać ich spożywania osoby na diecie.