magazynapetyt.pl

Kolejna witryna oparta na WordPressie

Zdrowie

Kwas foliowy

Kwas foliowy

Obecnie poprzez źle zastosowaną dietę, wiele osób cierpi na niedobory kwasu foliowego. Kwas foliowy jest inaczej znany jako witamina B9, który jest jej syntetyczną formą. W naturze występuje on w postaci folianów. Niestety nie jest on syntezowany w ludzkim organizmie, dlatego tak ważnym jest aby dostarczać jego odpowiednią ilość wraz ze spożywanymi posiłkami.
W organizmie kwas foliowy ulega przekształceniu do aktywnej biologicznie formy, dzięki czemu może on przenikać do komórek, a także przechodzić przez barierę krew – mózg. Coraz częściej obserwuje się przypadki osób, u których pojawiają się zaburzenia w metabolizmie kwasu foliowego, przez co niedostateczna ilość tej witaminy niweluje jej działanie.

Ile kwasu foliowego potrzebujesz?

Dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy zależy od wieku osoby. U dzieci odpowiednią dawką będzie ta w przedziale 200-300 µg na dobę, a u osób starszych tylko 400 µg na dobę. Większe zapotrzebowanie występuje zaś u kobiet w ciąży oraz karmiących piersią i wynosi ono od 500 do 600 µg. Jeżeli nasza dieta jest bogata w owoce i warzywa, wtedy dodatkowa suplementacja tym składnikiem nie należy do koniecznych. Szczególnie na braki w odpowiedniej ilości witaminy B9 są osoby, które m.in. palą papierosy, nadużywają alkoholu, kobiety stosujące antykoncepcję hormonalną, kobiety w ciąży, niemowlęta, nastolatki w okresie dojrzewania, osoby w podeszłym wieku, a także osoby stosujące dietę ubogą w składniki odżywcze i cierpiące na niedobory witaminy C i żelaza.

Kwas foliowy pełni wiele istotnych funkcji w organizmie człowieka. Wspomaga on takie funkcje jak neuroprzekaźnictwo, metabolizm homocysteiny czy również syntezę czerwonych krwinek. Jakie jeszcze kluczowe role pełni witamina B9? Są to chociażby:
– synteza DNA;
– regulacja poziomu homocysteiny;
– wspomaganie płodności;
– zwalcza niedokrwistość;
– posiada doskonały wpływ na układ nerwowy.

Suplementacja w ciąży

Kwas foliowy jest także niezwykle ważnym składnikiem na początku życia płodowego dziecka. Bierze ona udział w kształtowaniu się cewy nerwowej, poprzez którą rozwija się mózg oraz rdzeń kręgowy dziecka. Suplementacja tej witaminy pozwala wykluczyć poważne zaburzenia w rozwoju płodu, takie jak bezmózgowie czy rozszczep kręgosłupa. W późniejszych stadiach ciąży witamina ta zapewnia dobry stan naczyń krwionośnych i erytrocytów. Później jest ona dostarczana dziecku wraz z mlekiem matki, dlatego w okresie karmienia piersią należy zadbać o odpowiednią suplementację kwasu foliowego.

Niedobory kwasu foliowego, ale także jego nadmiar mogą nieść ze sobą poważne konsekwencje. Jednak nadmiar występuje niezwykle rzadko, a niedobór jest dość częstym zjawiskiem. Niedobór objawiać się może poprzez zaburzenia mowy i wzroku, mrowienie oraz drętwienie rąk i nóg, zaburzenia pamięci i problemy z koncentracją czy osłabienie i zmęczenie.

Najwięcej kwasu foliowego znajdziemy w świeżych warzywach podawanych na surowo, a ich największą ilość znajdziemy chociażby w drożdżach, szpinaku, białej fasoli, brukselce, brokułach czy szparagach.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.