Sushi to azjatycka potrawa, która ma w Polsce wielu wielbicieli. Choć nasza wersja różni się nieco od tej japońskiej, jej smak jest wyjątkowy, dlatego wiele osób decyduje się na samodzielne przygotowanie rolek w swojej kuchni. Jak to zrobić? O czym pamiętać, przygotowując sushi?
Domowe sushi – składniki
Wybór składników zależy oczywiście od tego, jakie sushi chcemy przygotować. Wyróżnia się kilka kompozycji:
-
nigiri-zushi – składa się z ryżu i ryby kładzionej na samej górze (alternatywa to: owoc morza lub omlet),
-
maki-zushi – „wałeczki” ryżowe owinięte algami (nori),
-
gunkan-zushi – nigiri-zushi otoczone z boku nori.
Warto dodać, że maki-zushi dzieli się jeszcze na kilka typów, które są niezwykle popularne na całym świecie:
-
hoso-maki – małe i wysokie (2 cm),
-
chu-maki – średnie (4 cm),
-
futo-maki – duże (5 cm, podawane często z tzw. koroną utworzoną z ogórków albo sałaty),
-
ura-maki – ryż na zewnątrz, algi i dodatki w środku).
W tym miejscu warto dodać, że gdy już mamy wybrany rodzaj sushi, powinniśmy zainwestować w odpowiednie pojemniki. Różnego rodzaju opakowania na sushi można dostać na stronie Pakowanko.com.
Jeżeli chodzi o składniki do przygotowania rolek, są to:
-
ryż,
-
ocet oraz nori.
Reszta dodatków zależy od Twoich upodobań. Powinny być to jednak przede wszystkim ryby – łosoś, tuńczyk, makrela. Alternatywę stanowią owoce morza, głównie krewetki lub kalmary. Jeśli chcesz jednak uzyskać ciekawszy smak sushi, możesz też wykorzystać warzywa, grzyby shiitake itp. Niektórzy do wnętrza rolek dodają majonez, jednak wiele osób uważa to za profanację tego azjatyckiego rarytasu. Zgodnie z tradycją, po każdej zjedzonej rolce należy oczyścić kubki smakowe, by w pełni rozkoszować się smakiem całego zestawu sushi. W tym celu podaje się marynowany imbir. Możesz go bez problemu kupić w sklepie z art. azjatyckimi.
Jakie narzędzia są niezbędne do przygotowania sushi?
Przede wszystkim ostry nóż. W przeciwnym razie w trakcie krojenia rolki będą się rozsypywać, przez co Twoja praca pójdzie na marne. Kolejnym, przydatnym akcesorium jest specjalna mata do sushi, dzięki której dokładnie uformujesz rolki z nori.
Jak przygotować sushi?
Podstawowym składnikiem jest ryż, dlatego należy pamiętać, że do przygotowania sushi wykorzystuje się krótkoziarnistą, pękatą odmianę. Zanim jednak białe ziarenka znajdą się w garnku, trzeba je wypłukać, by odseparować całą skrobię. Kiedy woda będzie przezroczysta, można zabrać się za obróbkę termiczną. Ryż z wodą łączy się w proporcjach 1:1, czyli szklankę ryżu trzeba zalać szklanką wody. Uwaga! Ryż należy wrzucić od razu do garnka, nie czekając, aż woda zacznie się gotować. Jest to częsty błąd początkujących. Kiedy ryż zacznie wrzeć, należy gotować go przez 10 min. pod przykryciem. Następnie wystarczy odstawić go na 15 min. do wystudzenia.
Jak przygotować sushi – dalsze kroki
Jeśli przygotowałeś 250 gramów ryżu, wówczas dodaj do niego 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki octu ryżowego oraz łyżeczkę soli, a później wymieszaj całość, odstaw na 15 minut i ponownie przemieszaj. Zanim zaczniesz formować rolki, upewnij się, że ryż jest zimny.
Najłatwiejsza odmiana to nigiri-zushi. By ją przygotować, wystarczy wziąć niewielką ilość ryżu, uformować go w niewielki wałek, a na górze położyć rybę.
Nieco trudniejsze są „maki”:
-
połóż nori na macie świecącą powierzchnią do dołu,
-
ułóż na arkuszu płasko ryż, pozostawiając 2 cm wolnej przestrzeni na górze (pamiętaj, by zwilżyć dłonie),
-
na środku połóż wybrane składniki,
-
powoli zacznij zwijać matę bambusową, a kiedy dojedziesz do końca, lekko ją ściśnij, by całość uformować w długi wałek,
-
potnij rolkę na mniejsze kawałki (zanurz najpierw nóż w zimnej wodzie).
Jak ładnie podać sushi?
Cały zestaw możesz ułożyć na dużej, drewnianej desce. Każdy z gości powinien mieć odpowiedni talerz, by swobodnie nałożyć kilka rolek i preferowaną porcję marynowanego imbiru. Niezbędne będą również małe miseczki na sos sojowy. Zamiast drewnianych, jednolitych pałeczek, możesz kupić te z dodatkowymi zdobieniami.
Jeśli Twoi goście lubią chrzan, wówczas niezbędne będą kolejne miseczki. Sushi bardzo często podaje się z wasabi, które swoim smakiem przypomina właśnie chrzan.
Sushi można przygotować samodzielnie lub zaprosić do pomocy znajomych. Wiele osób uważa, że wspólne zwijanie rolek to wspaniała zabawa. Jej zwieńczeniem będzie oczywiście jedzenie sushi na pięknej, azjatyckiej zastawie. Taka ciekawostka: Polacy najczęściej wymawiają „sushi” jako „suszi”, a jest to błąd. Poprawna forma fonetyczna to: „suśii”.
Artykuł sponsorowany