Obecnie poprzez źle zastosowaną dietę, wiele osób cierpi na niedobory kwasu foliowego. Kwas foliowy jest inaczej znany jako witamina B9, który jest jej syntetyczną formą. W naturze występuje on w postaci folianów. Niestety nie jest on syntezowany w ludzkim organizmie, dlatego tak ważnym jest aby dostarczać jego odpowiednią ilość wraz ze spożywanymi posiłkami.
W organizmie kwas foliowy ulega przekształceniu do aktywnej biologicznie formy, dzięki czemu może on przenikać do komórek, a także przechodzić przez barierę krew – mózg. Coraz częściej obserwuje się przypadki osób, u których pojawiają się zaburzenia w metabolizmie kwasu foliowego, przez co niedostateczna ilość tej witaminy niweluje jej działanie.
Ile kwasu foliowego potrzebujesz?
Dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy zależy od wieku osoby. U dzieci odpowiednią dawką będzie ta w przedziale 200-300 µg na dobę, a u osób starszych tylko 400 µg na dobę. Większe zapotrzebowanie występuje zaś u kobiet w ciąży oraz karmiących piersią i wynosi ono od 500 do 600 µg. Jeżeli nasza dieta jest bogata w owoce i warzywa, wtedy dodatkowa suplementacja tym składnikiem nie należy do koniecznych. Szczególnie na braki w odpowiedniej ilości witaminy B9 są osoby, które m.in. palą papierosy, nadużywają alkoholu, kobiety stosujące antykoncepcję hormonalną, kobiety w ciąży, niemowlęta, nastolatki w okresie dojrzewania, osoby w podeszłym wieku, a także osoby stosujące dietę ubogą w składniki odżywcze i cierpiące na niedobory witaminy C i żelaza.
Kwas foliowy pełni wiele istotnych funkcji w organizmie człowieka. Wspomaga on takie funkcje jak neuroprzekaźnictwo, metabolizm homocysteiny czy również syntezę czerwonych krwinek. Jakie jeszcze kluczowe role pełni witamina B9? Są to chociażby:
– synteza DNA;
– regulacja poziomu homocysteiny;
– wspomaganie płodności;
– zwalcza niedokrwistość;
– posiada doskonały wpływ na układ nerwowy.
Suplementacja w ciąży
Kwas foliowy jest także niezwykle ważnym składnikiem na początku życia płodowego dziecka. Bierze ona udział w kształtowaniu się cewy nerwowej, poprzez którą rozwija się mózg oraz rdzeń kręgowy dziecka. Suplementacja tej witaminy pozwala wykluczyć poważne zaburzenia w rozwoju płodu, takie jak bezmózgowie czy rozszczep kręgosłupa. W późniejszych stadiach ciąży witamina ta zapewnia dobry stan naczyń krwionośnych i erytrocytów. Później jest ona dostarczana dziecku wraz z mlekiem matki, dlatego w okresie karmienia piersią należy zadbać o odpowiednią suplementację kwasu foliowego.
Niedobory kwasu foliowego, ale także jego nadmiar mogą nieść ze sobą poważne konsekwencje. Jednak nadmiar występuje niezwykle rzadko, a niedobór jest dość częstym zjawiskiem. Niedobór objawiać się może poprzez zaburzenia mowy i wzroku, mrowienie oraz drętwienie rąk i nóg, zaburzenia pamięci i problemy z koncentracją czy osłabienie i zmęczenie.
Najwięcej kwasu foliowego znajdziemy w świeżych warzywach podawanych na surowo, a ich największą ilość znajdziemy chociażby w drożdżach, szpinaku, białej fasoli, brukselce, brokułach czy szparagach.